Spring naar content

Wat is employer branding en hoe kom je tot een succesvol werkgeversmerk?

Evelien Rommerts - Concept creative

18 januari 2023

Leuk om te delen?

Nooit eerder was de vraag naar werknemers zo groot als vandaag de dag. En nog nooit was de invloed van de arbeidsmarkt zo impactvol als nu. Hoog tijd voor een sterk employer brand dus. Maar hoe ga je van een bedrijfsvisie en -cultuur naar een invloedrijke employer branding? Onze aanpak biedt uitkomst! In dit blog beantwoorden we de belangrijke vraag “Wat is employer branding?” en geven we je een idee over onze aanpak voor een optimale employer branding.

Employer branding strategie

Hoe pas je employer branding efficiënt toe? Hiervoor heb je een duidelijke employer branding strategie nodig. Deze strategie bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:

De doelgroep staat centraal tijdens het gehele employer branding traject. Voor het juist overbrengen van de boodschap, is inzicht in de doelgroep noodzakelijk. Belangrijke zaken die je van je doelgroep wilt weten zijn o.a. de behoeftes en verwachtingen die de doelgroep heeft, hoe mensen oriënteren als ze op zoek zijn naar een baan en wat ze aanspreekt. Op deze manier kun je effectief communiceren op de juiste kanalen. Persona’s zijn hiervoor een handig hulpmiddel. Middels interviews verzamel je de juiste informatie voor het vullen van deze persona’s. Uitgeschreven persona’s dragen bij aan het gericht communiceren naar je doelgroep. Ook dragen persona’s bij aan het bepalen en inrichten van de juiste kanalen en middelenmix voor de uitrol van een employer branding campagne.

Naast het in kaart brengen van de doelgroep is het ook aan te raden om intern onderzoek te doen naar de identiteit van je werkgeversmerk. Aan de hand van een merksessie onderzoek je zaken zoals arbeidsvoorwaarden, cultuurwaarden/werksfeer, missie/visie en tevredenheid van medewerkers. Na het interne onderzoek dien je de volgende vragen te kunnen beantwoorden:

  • “Wat is de merkpersoonlijkheid van je organisatie?”
  • “Waar geloof je in, waar sta je voor?”
  • “Wat is jouw onderscheidend vermogen?”
  • “Waar zijn je huidige medewerkers enthousiast over?”

Nu heb je de doelgroep en je eigen unieke waarden in kaart gebracht. Dan is het tijd om je Employer Value Proposition in kaart te brengen.

Employer value proposition

Een employer value proposition is de ‘unieke’ belofte die je maakt richting een medewerker en een potentiële kandidaat. Waarom gaat een medewerker vol goede zin naar zijn of haar werk? Welke behoeftes en verwachtingen van de doelgroep heb jij te bieden? En maak jij als werkgever de wensen van jouw doelgroep waar? Dit zijn vragen die beantwoord gaan worden in je employer value proposition. Met een merksessie, doelgroepinterviews en een marktanalyse via deskresearch vind je antwoord op deze vragen. Het gehele onderzoek komt hierin samen, zo beantwoord je drie essentiële vragen die de kern van je employer value proposition vormen, namelijk:

  1. “Wat is de identiteit van je werkgeversmerk?”
  2. “Wie is je doelgroep en wat is hun intrinsieke motivatie?”
  3. “Hoe gedraagt de arbeidsmarkt zich en wat zijn de trends?”

Doordat de eigen identiteit en de doelgroep al in kaart zijn gebracht, heb je zo een basis voor jouw employer branding proposition. Om te bepalen of deze onderscheidend is, toets je dit aan de hand van de arbeidsmarktanalyse. Breng ook je belangrijkste concurrenten in kaart en kijk hoe zij zich positioneren. Bekijk daarnaast de kansen en trends in de markt en maak hier optimaal gebruik van. Hier vind je een volledige uitleg over de aanpak bij een employer value proposition.

Employer branding voorbeelden

Employer branding is een breed begrip. Bij de vraag “Wat is employer branding?” vragen mensen zich vaak af wat er precies gebeurt bij een employer branding campagne. Employer branding is je werkgeversmerk die lading en bekendheid geven voor de lange termijn. Voor werving én behoud van jouw ideale medewerker. Employer branding is always-on: het is altijd aanwezig en zichtbaar. Wil je op korte termijn direct insteken op werving? Met een pragmatische aanpak kun je eerst insteken op een wervingscampagne om vervolgens zo door te pakken met je employer brand. Kies hiervoor ook een relevant archetype. Zo voorkom je dat de wervingscampagne en je employer branding niet op elkaar aansluiten.

Maar hoe ziet zo’n employer branding campagne er dan precies uit? Een goed voorbeeld hiervan is onze campagne voor ISS. Het doel was vooraf duidelijk: “Zet een werkgeversmerk op de Nederlandse kaart wat zowel de operationele als de staf/management doelgroep aanspreekt én daarnaast jong talent enthousiasmeert voor een baan bij ISS.”

Na het juiste vooronderzoek en het opstellen van de employer value proposition hebben wij een duidelijk campagneplan opgesteld. De focus kwam te liggen op LinkedIn, Google Ads en vakmedia – precies daar waar de doelgroep zich bevindt. Met duidelijke beelden waarin de doelgroep zich herkent, met pakkende teksten, is de campagne gestart. Later hebben we campagne nog uitgebreid naar bepaalde vacatures die op dat moment moesten worden ingevuld. Hiervoor zijn gerichtere campagnes ingezet met een specifiekere doelgroep target.Wat was het resultaat? Meer traffic naar de website en een stijging in het aantal sollicitanten!

Zo blijkt maar weer; door het combineren van branding en data is het mogelijk om, met groot succes, een sterke employer branding neer te zetten!

Sterk laat employer branding voor je werken

Met behulp van ons merkregie model brengen onze strategische- en creatieve merkregisseurs je drijfveren, merkidentiteit en jouw markt in kaart. Vervolgens combineren we merk en datagedreven marketing en vertalen we dit naar een creatief en overtuigende employer brand. Samen met jou nemen wij de regie in handen. Ook enthousiast geworden en wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer lezen

Merkpositionering

Merkpositionering: het creëren van een sterk merk

Lees verder
Employer value proposition

In 4 stappen naar jouw employer value proposition

Lees verder
Brand management

Merkconsistentie in je brand identity

Lees verder

"*" geeft vereiste velden aan