Vereisten voor begunstigde en betaler Facebook advertenties
Saskia Scholten - Digital marketeer
16 juni 2023
Leuk om te delen?
Met de groei van digitale reclame en de toenemende globalisering is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereisten en regelgeving met betrekking tot advertenties die zijn gericht op de Europese Unie (EU). De EU heeft specifieke regels opgesteld om de belangen van consumenten en bedrijven te beschermen en ervoor te zorgen dat advertenties eerlijk en transparant zijn.
Op basis hiervan heeft ook Meta recentelijk een aanpassing gedaan in hun advertentiebeleid welke van invloed is op alle advertenties die zijn getarget op de EU: vereisten voor begunstigde en betaler van advertenties.
In deze blog gaan we in op de nieuwe regelgeving, welke stappen je moet ondernemen om aan het nieuwe beleid te voldoen en aan welke eisen je als begunstigde en betaler moet voldoen.
Wat er is veranderd?
Vanaf 21 juni 2023 is het voor adverteerders verplicht om voor elke nieuwe of bewerkte advertentieset met een doelgroep in de EU op te geven wie de begunstigde en betaler zijn van de advertenties. Als je na 21 juni nog advertenties hebt lopen waarbij dit niet is aangegeven, dan gaat Meta je advertenties automatisch offline halen tot dat de informatie wel juist is verwerkt.
Je kan dit eenvoudig aanpassen in je advertentieset helemaal onder in de instellingen. Het nieuwe onderdeel ziet er als volgt uit:
Wie je moet invullen als de begunstigde en betaler van je advertentie
In overeenstemming met de EU Digital Services Act (DSA) moet Meta, het bedrijf achter Facebook, informatie verstrekken over zowel de begunstigde als de betaler van de advertentie. Als adverteerder heb je verschillende opties bij het kiezen van een begunstigde voor jouw advertenties, afhankelijk van de situatie en de vereisten.
Heb jij advertenties lopen die zich richten op een doelgroep binnen de EU of gerelateerde gebieden, dan word je gevraagd om de begunstigde en betaler van de advertentie in te voeren. Bij het kiezen van een begunstigde heb je verschillende mogelijkheden.
Ten eerste kun je kiezen uit maximaal 10 recent gebruikte labels die eerder zijn gebruikt bij het maken van advertenties met het betreffende advertentieaccount.
Daarnaast kun je kiezen uit gevalideerde opties die door Meta zijn geverifieerd en gerelateerd zijn aan de adverteerder. Dit kan onder andere de naam van een geverifieerd bedrijf in de bedrijfsinstellingen zijn, de naam van een organisatie in een geverifieerde disclaimer voor maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek, of een bevestigd bedrijf of organisatie die het eigendom van een pagina heeft geclaimd.
Als geen van deze opties van toepassing is, kunnen adverteerders handmatig een andere entiteit invoeren. Het is belangrijk dat de gegevens van de begunstigde en betaler voldoen aan de gemeenschapsrichtlijnen en advertentierichtlijnen van Meta, evenals eventuele specifieke richtlijnen voor de Instagram-community.
De begunstigde is de persoon die voordeel heeft aan het inzetten van deze advertentie. Vaak is dit de organisatie waarvoor je de advertentie op dat moment inzet. De betaler is de organisatie die voor het mediabudget van de advertentie betaalt. Vaak is dit ook de organisatie waarvoor je de advertentie op dat moment inzet.
Als de begunstigde en betaler dezelfde entiteit zijn, hoeft het vakje “Een andere organisatie of persoon betaalt” niet te worden geselecteerd.
Klik daarna op Publiceren en je instellingen zijn aangepast. Zorg ervoor dat je dit voor 21 juni 2023 doet om te voorkomen dat je lopende advertenties automatisch worden stopgezet.
Vereisten voor de begunstigde
Er zijn een aantal regels waaraan de begunstigde en betaler aan moeten voldoen als je gaat adverteren richting een doelgroep binnen de EU. Deze regels gaan over openheid en eerlijkheid.
Ten eerste moet de advertentie de naam van de verantwoordelijke begunstigde laten zien, zodat consumenten weten wie erachter zit. Dit bevordert vertrouwen. Daarnaast is het belangrijk dat de begunstigde geen misleidende informatie geeft. Alle beweringen in de advertentie moeten waar en juist zijn, vooral bij advertenties voor gezondheid, veiligheid en financiën. Het doel is om consumenten betrouwbare informatie te geven, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
Een andere belangrijke regel is de bescherming van persoonsgegevens. Als de advertentie persoonlijke informatie verzamelt, moet de begunstigde voldoen aan de EU-regels voor gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat de gebruiker expliciet toestemming moet geven voordat persoonlijke gegevens worden verzameld, en dat de begunstigde verantwoordelijk is voor veilige opslag.
Vereisten voor de betaler
De persoon die de advertentie betaalt, moet ook aan bepaalde regels voldoen om ervoor te zorgen dat alles eerlijk en duidelijk verloopt. Ten eerste moet de betaler samen met de begunstigde in de advertentie worden genoemd, zodat mensen weten wie erachter zit.
Daarnaast is het belangrijk dat de financiële transacties rondom de advertentie transparant zijn. Er mogen geen illegale of geheime betalingen zijn die de eerlijkheid van de advertentie kunnen beïnvloeden.
Verder moeten betalers zich houden aan de regels in de EU om witwassen van geld tegen te gaan. Dit betekent dat er controles moeten worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het geld dat gebruikt wordt voor de advertentie op legale wijze is verkregen en niet afkomstig is van criminele activiteiten.
Door aan bovenstaande regels te voldoen, kunnen adverteerders het vertrouwen van consumenten winnen en zich houden aan de wetten van de Europese Unie. Het naleven van de identificatieregels, transparantie bij betalingen en het voorkomen van witwassen dragen bij aan eerlijke en duidelijke advertenties.
Landelijke en regionale verschillen
De regels voor de begunstigde en betaler van Facebook-advertenties verschillen per land of regio. Hier zijn enkele algemene vereisten:
In de Europese Unie zijn er regels voor de begunstigde en betaler van Facebook-advertenties. Dit omvat het tonen van de identiteit van de begunstigde en betaler in de advertentie, duidelijke betalingstransparantie en naleving van gegevensbeschermingsregels, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Kijk hier voor meer informatie over andere landen.
Houd er rekening mee dat wet- en regelgeving voortdurend kunnen veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest recente vereisten in elk land of regio waar je advertenties op Facebook en Instagram wilt plaatsen.
Sterk beantwoordt al jouw social media vragen
Als ondernemer wil je je natuurlijk zoveel mogelijk op je core-business focussen. Daarom snappen we dat zaken zoals besproken in deze blog niet altijd opgepakt kunnen worden. Gelukkig kun je bij Sterk Merkregisseurs terecht voor al jouw social media werkzaamheden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op.