Spring naar content

Merkpositionering: het creëren van een sterk merk

Ralph Smits - Creative director

23 december 2022

Leuk om te delen?

Merk positioneren is het op zoek gaan naar de échte waarde van een product-, corporate- of werkgeversmerk. Die toegevoegde waarde is waarop mensen hun keuze baseren om voor jouw merk te gaan. Maar wat is merkpositionering precies? Wat houdt deze toegevoegde waarde in? Hoe creëer je een sterke merkpositionering? In dit blog leggen wij het uit.

Wat is merkpositionering?

Als merk wil je natuurlijk een onderscheidende positie op de markt waarmee je de juiste doelgroep raakt. Merkpositionering gaat over een diepere verbinding tussen jouw merk en jouw doelgroep. Die verbinding ontstaat door je merk te laden met de juiste associaties. Je creëert als het ware een persoonlijkheid voor je merk, een merkpersoonlijkheid. Het beeld dat mensen hebben van een organisatie, dienst of product vormt namelijk het merk. Het merk is wat het publiek voelt, denkt en ervaart bij een organisatie. Dit beeld wordt gevormd door waarnemingen die men doet van je organisatie. Je zult dus keuzes moeten maken die ervoor zorgen dat deze waarnemingen overeenkomen met wat je wilt uitstralen als bedrijf. Je kiest dus welke positie je wilt aannemen in de ogen van de doelgroep. Dit noemen we merkpositionering. Met de positionering van je merk bepaal je hoe je gezien wilt worden, welk gevoel je wilt uitstralen en waar je mee geassocieerd wilt worden.

Wat is de waarde van merkpositionering?

Wanneer een merk als eerste bij de consument opkomt noemen we dit top of mind. Goede voorbeelden van merken die top of mind zijn, zijn merken als Coca-Cola en McDonalds. Wanneer je aan cola of aan fastfood denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan deze merken. Hoe eerder de klant aan je merk denkt hoe groter de kans is dat hij of zij voor jouw merk zal kiezen tijdens een aankoop. Mensen zijn het gewend om voor de bekende weg te kiezen. Of we nu willen of niet, we denken allemaal in hokjes. We slaan informatie op in categorieën. Dit geldt dus ook voor informatie over merken. Het is belangrijk om hier als merk gebruik van te maken. Het is zaak dat je je merk in het juiste hokje plaatst in de gedachte van de consument. Dit voorkomt dat mensen onjuiste oordelen hebben over je merk. Je positionering moet dus een afspiegeling zijn van waar je als merk voor staat. Wanneer dit het geval is, wekt dit vertrouwen bij de consument. Het is hierdoor voor de consument duidelijk met wat voor merk ze te maken hebben. Je weet wat je kunt verwachten van een sterk gepositioneerd merk.

Hoe pak je het aan?

Goed, er zijn dus genoeg voordelen verbonden aan een sterke merkpositionering, maar hoe pak je het aan?

De eerste stap naar een onderscheidende positie op de markt is het maken van scherpe keuzes. Focus en simplicity zijn key! Een sterke merkpositionering bestaat uit een duidelijke merkidentiteit, value proposition en merkstrategie. Doelgroep-, merkidentiteit- en concurrentieanalyses wijzen de weg naar een unieke en onderscheidende positionering. Beantwoord hierbij de volgende vragen:

  • Allereerst moet je goed uitzoeken wie je bent als organisatie/merk en wat je wil uitstralen als merk. Waar liggen je krachten als onderneming? Wat maakt jullie uniek in de ogen van de klant? De antwoorden op deze vragen bepalen uiteindelijk wat de beste manier is om je merk te positioneren, dus denk hier goed over na! Een goede merkpositionering komt overeen met het karakter de kernwaarden, en de missie en visie van een bedrijf. Met andere woorden: een sterk merk creëren is de brug slaan tussen marketingstrategie en bedrijfsvoering.
  • Daarnaast moet je weten wat je positie in de markt is. Kijk hierbij verder dan alleen je directe concurrenten. Als biermerk zul je bijvoorbeeld ook rekening moeten houden met wijnmerken. Dit zijn je indirecte concurrenten. Om je concurrenten echt goed in kaart te brengen is het belangrijk om een concurrentieanalyse te doen.
  • Ook zul je je doelgroep duidelijk in kaart moeten hebben. Zij zijn immers degenen waar je je merk voor positioneert. Wie zijn je (potentiële) klanten? Wat typeert hen? Speel hierop in met je positionering! Verschillende doelgroepen hebben natuurlijk verschillende wensen en voorkeuren.

Sterk helpt bij het versterken van jouw merkpositionering

Met behulp van ons merkregie model kijken onze strategische- en creatieve merkregisseurs waar de groeikansen liggen voor jouw merk. Samen met jou nemen wij de regie in handen. Meer weten? Neem gerust contact op.

Meer lezen

Employer value proposition

In 4 stappen naar jouw employer value proposition

Lees verder
Brand management

Merkconsistentie in je brand identity

Lees verder
Employer branding

Wat is employer branding en hoe kom je tot een succesvol werkgeversmerk?

Lees verder

"*" geeft vereiste velden aan