In 4 stappen naar jouw employer value proposition
Ralph Smits - Creative director
09 november 2022
Leuk om te delen?
Een pakkend en onderscheidend employer brand. Dankzij de hysterie op de arbeidsmarkt en de ‘war-for-talent’ kunnen ondernemingen niet meer zonder. Of het nu om de zorg, IT, retail, horeca of finance gaat, in elke branche is de vraag naar nieuwe medewerkers groot, en willen we medewerkers niet verliezen. Dé oplossing voor deze uitdaging is succesvolle employer branding. Waar start je? Ontwikkel een employer value proposition (EVP).
Van niets naar een employer value proposition.
Een employer value proposition is de ‘unieke’ belofte die je maakt richting een medewerker en een potentiële kandidaat. Wat maakt het dat een medewerker vol goede zin naar zijn of haar werk gaat? Wat zijn de behoeftes en verwachtingen en wat heb jij als werkgever te bieden om die behoeftes en verwachtingen in te willigen? Om dat te onderzoeken is het belangrijk om drie onderdelen te onderzoeken.
- Wat is de identiteit van je werkgeversmerk?
- Wie is je doelgroep en wat is hun intrinsieke motivatie?
- Hoe gedraagt de arbeidsmarkt zich en wat zijn de trends?
1. Identificeer je werkgeversmerk.
De identiteit van je werkgeversmerk kan verschillen van je corporate of productmerk. Natuurlijk is een overkoepelende merkgedachte een ultieme vorm van branding, maar het is niet per definitie zo dat je externe merk 100% in lijn ligt met je interne merk. Om te onderzoeken wat de verschillen en overeenkomsten zijn, en om de identiteit van je werkgeversmerk te bepalen breng je onderwerpen in kaart zoals je visie, missie, kernwaarden, ambities, doelstellingen en de cultuur van je organisatie. Om het gevoel van je werkgeversmerk te definiëren is het bepalen van een archetype een effectieve methode. Daarnaast is het invullen van de why-how-what handig om te bepalen wat je als werkgeversmerk te bieden hebt.
2. Onderzoek je doelgroep(en).
Fijn dat je weet wat je als werkgever te bieden hebt. Maar sluit dit aan bij de behoeften en verwachtingen van de doelgroep(en)? Vraag het ze! Dat is de allerbeste manier. En dat kan prima met eigen medewerkers. Zij weten hoe het is om bij jouw organisatie te werken, wat de sterktes en zwaktes zijn en hoe de cultuur is. Daarnaast kun je hun candidate journey in kaart brengen. Hoe zijn ze in contact gekomen met jouw organisatie? Hoe ging het sollicitatieproces? Waarom hebben ze voor jou gekozen en hoe was hun ervaring bij hun vorige werkgever? Een andere bruikbare informatiebron zijn exit-gesprekken. Niet alleen relevant voor je HR-beleid, maar zeker ook voor het bepalen van je EVP. Wil je weten hoe jouw werkgeversmerk op de markt gezien wordt dan kun je natuurlijk een kwantitatief doelgroeponderzoek doen. Kortom; leer je doelgroep kennen.
3. Breng jouw arbeidsmarkt in kaart.
In de good old days was de realisatie er vaak nog niet, maar vandaag de dag zijn werkgevers er meer en meer van bewust dat concurrentie in jouw branche (en soms daarbuiten) ook op de arbeidsmarkt een belangrijk aspect is om rekening mee te houden. Sowieso zijn er nog maar weinig bedrijven die niets doen aan employer branding. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat jouw merk er bovenuit springt. Een unieke propositie helpt. Breng je belangrijkste concurrenten in kaart en kijk hoe zij zich positioneren. Daarnaast liggen er ook veel kansen en trends die je kunt benutten. De markt is veranderd. Zoals het denken vanuit skills en motivatie in plaats van de focus te leggen op opleidingen en werkervaring. Ook een carrièrepad dat voor je is uitgestippeld is niet meer van deze tijd. Geef mensen zelfregie. Laat ze zelf hun ontwikkeling ontdekken en stippel samen die route uit. Dat is effectiever én veel leuker. Laatste punt; denk buiten de kaders. Werving is veel meer dan het plaatsen van een vacature, gebruik maken van vacaturebanken of het ontwikkelen van een recruitmentwebsite. Je hebt dan de pijlen gericht op de werkzoekenden, altijd goed natuurlijk. Maar de doelgroep latent zoekenden is vele malen groter. Denk aan ook aan campagnes via social ads, display, radio, outdoor en huis-aan-huis. Of guerrilla en eventmarketing. De wereld van communicatie is eindeloos, maak er gebruik van.
4. Analyseer en maak een besluit.
Bekijk alle input die je verzameld hebt en leg verbanden. Waar zitten overlappingen en wat zijn de verschillen. Streep dingen weg en divergeer naar een helder, eenduidig en krachtig statement. Zo werk je toe naar jouw beste employer value proposition.