Spring naar content

Concurrentenanalyse: een belangrijk onderdeel van je (digitale) strategie!

Selma van Gils - Digital marketeer

16 juni 2022

Leuk om te delen?

Let op! Voordat je dit artikel gaat lezen moet je jezelf goed afvragen of je meer informatie wilt weten over een concurrentenanalyse of een concurrentieanalyse! Dat zijn namelijk twee hele verschillende dingen. In ons artikel richt ik me tot de concurrentenanalyse en geef ik je hierbij tools, maar geef ik ook tips voor het uitvoeren van een juiste concurrentieanalyse.

Wat is een concurrentenanalyse?

Een concurrentenanalyse is een vergelijk tussen jouw product, dienst, advertenties, etc. en die van je grootste concurrenten. Hiermee wordt duidelijk wat jij extra kan bieden voor je doelgroep, of waar er nog kansen liggen om voor jou in te duiken.

Wat is het verschil met een concurrentieanalyse?

De definitie van een concurrentieanalyse door Marketingtermen wordt als volgt weergegeven in een featured snippet:

Een concurrentieanalyse is een vorm van marktverkenning waarbij wordt gekeken naar de omgeving waarin een organisatie opereert en specifiek naar de concurrenten die in dezelfde markt actief zijn. De concurrentenanalyse begint met het beschrijven van de eigen dienstverlening.”

Een concurrentieanalyse is dus een verkenning van de markt waarin je inzichten doet over de verzadiging van de markt. En een concurrentenanalyse is echt gebaseerd op hoe de individuele concurrent zich beweegt in de markt zelf. Dit zijn dus echt hele verschillende analyses! Aan te raden is dan ook om beide analyse uit te voeren voor je strategische keuze.

Waarom zou je een concurrentenanalyse uitvoeren?

Stel, je hebt een kraam op een markt. Als voorbeeld even een viskraam. Je staat elke week op dezelfde plek op dezelfde markt, maar je merkt dat het eerste kwartier altijd drukker is dan het laatste kwartier. Je weet ook wie je doelgroep is, waar ze zijn en wie je concurrenten zijn. In dit geval een andere kraam die altijd later komt.

Waarom gaan jouw potentiële klanten dan naar die andere viskraam en blijven ze niet bij jou de vette vis kopen? In het eerste kwartier komen ze toch ook? Je kunt zeggen dat het is zoals het is, niets mee doen en alles uit het eerste kwartier halen. Of je gaat kijken waarom mensen overstappen naar de concurrent zodra er meerdere kapers op de kust zijn.

Dit geldt natuurlijk zowel bij een viskraam op de markt als bij een webshop in bijvoorbeeld schoenen. Waarom zie ik dat er veel bezoekers op mijn webshop zijn, maar blijven de aankopen uit? Dan is het tijd voor een concurrentenanalyse! Ook om je unieke waardepropositie te bepalen, hetgeen waarin jij voldoet aan de behoeften van de klant en uniek is ten opzichte van je concurrent, is een concurrentieanalyse zeer effectief om deze te bepalen. Je unieke waardepropositie is ook onderdeel van conversie optimalisatie waarin je obstakels van je klanten weghaalt.

Hoe doe je dan een concurrentenanalyse?

Je kan het eigenlijk op twee manieren doen. Het kan heel simpel zijn. In het geval van de viskraam kan het gemakkelijk worden afgevangen worden met het simpelweg vragen aan de mensen op de markt waarom ze kiezen voor de concurrent in plaats van jou. Het is niet de meest nette manier, maar wel het meest efficiënt.

Als je mensenschuw bent of gewoon je potentiële klanten niet wilt lastigvallen dan is de meest gebruikte manier om je concurrent zelf te analyseren. Wat zijn hun unieke verkoop punten en wat maakt de concurrent uniek of zelfs beter dan jou? Dat is een unieke waarde propositie vergelijk

Wij hebben in het verleden een dergelijk vergelijk gedaan voor Profile. Hierin wordt al snel duidelijk waar Profile goed in scoort en waar de concurrentie minder presteert. Zie hieronder de analyse van enkele jaren geleden.

Concurrentie-analyse

Verschillende tools voor concurrenten- en concurrentieanalyses

Strategische concurrentenanalyse

Ook op strategisch niveau gebruik je de concurrentenanalyse om meer te weten te komen over de richting die jij moet nemen in de komende jaren. Met de concurrentenanalyse probeer je eigenlijk de strategie van je concurrent te achterhalen en daar zo goed mogelijk op te reageren. Zo probeer je erachter te komen of er Quick wins zijn of juist grote aanpassingen binnen het bedrijf. De Quick wins moet je zo snel mogelijk doorvoeren en de grote structurele aanpassingen moeten overwogen worden in de strategie.

5-krachten model van Porter

Om het verschil nog eens duidelijk te maken tussen de concurrenten en de concurrentieanalyse is het zo dat je bij de concurrentieanalyse middels het 5-krachten model van Porter gaat kijken naar de verzadiging van de markt. Je kijkt naar de markt waarin je bevindt en onderzoekt alle externe factoren die je om je heen ziet. De 5 krachten van het model zijn:

  • Dreiging van nieuwe toetreders tot de markt
  • Onderhandelingskracht van de afnemer
  • Dreiging van vervangende producten of diensten
  • Onderhandelingskracht van leveranciers
  • Rivaliteit op de bestaande markt

Zoals je ziet gaat het hier niet om de specifieke concurrenten maar juist om hoe de markt er uit ziet voordat je erin komt. Is jouw markt al verzadigd of nog niet?

Red ocean vs. blue ocean

Een welbekend fenomeen wat hier bij hoort is de Red Ocean Vs. de Blue Ocean. Ga je op de Red Ocean varen waar de markt al verzadigd is en je moet vechten om de beste te zijn, of ga je out of the box denken en vind je een product waar jij één van de weinige aanbieders van bent. Dan ga je Blue Ocean op.

Een concurrentenanalyse voor de lancering van een nieuw product of nieuwe dienst

Een concurrenten- en concurrentieanalyse kun je doen wanneer je een strategische plan moet maken voor het bedrijf waar je zit, maar het is zeker net zo belangrijk wanneer je deze analyses doet als het gaat om een uiting of campagne wilt lanceren. Want hoe kan je onderscheidend zijn zonder dat je weet wat je concurrenten doen? Niet dus. Door een analyse te maken over de richting van je concurrenten kun je veel gemakkelijker het “gat in de markt” vinden.

Voorbeeld
Als voorbeeld: Je wilt op Google gevonden worden door je doelgroep. Wat je dan gaat doen is zowel de concurrentieanalyse uitvoeren als de concurrentenanalyse. Ten eerste ga je kijken op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Hebben de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden voldoende zoekvolume, maar vooral waar nog maar weinig concurrentie op zit. Ta da. Concurrentieanalyse.

Daarna heb je de zoekwoorden gevonden waarop je wilt adverteren. Vooral als wij bezig zijn voor klanten dan is de concurrentie niet altijd even duidelijk. Daarnaast is offline concurrentie vaak anders dan online. Daarom zoek je op de gekozen zoekwoorden naar de eerste 10 concurrenten die organisch naar boven komen. Je herhaalt dit bij alle zoekwoorden totdat je een gehele lijst hebt van alle concurrenten. Je telt hoe vaak een bepaalde concurrent voorbij komt, haalt wikipedia, YouTube, etc. weg en je hebt je online concurrenten. Hierna weten wij dus wat de concurrenten op online vlak zijn. En dan komt dus de concurrentenanalyse om de hoek kijken!

Voor welke modellen is de concurrentenanalyse interessant?

De bevindingen die je doet in de concurrentenanalyse zijn goed om mee te nemen in je beslissingen. Het inzicht wat je krijgt met dit soort analyses behouden je van verspilde tijd. Zo kun je leuke pagina’s aanmaken op onderbuik gevoel en maar denken dat je dan bovenaan komt te staan, maar je kan ook de focus leggen op één zoekwoord waar je weet dat je een kans hebt op bezoekers én de eerste positie!

Als je nu een strategisch plan aan het maken voor een stage, school of zelfs voor een nieuwe onderneming dan zijn de bevindingen vooral voor de kansen en bedreigingen en dus de SWOT-analyse. Je signaleert kansen op plekken waar je concurrenten nog niet zitten en bedreigingen waar je concurrenten zich wel bevinden.

Het resultaat van je concurrentenanalyse?

Als je weet wie je concurrenten zijn, waar ze zich bevinden online en wat de concurrenten onderscheidend maken ten opzichte van elkaar dan is het te overwegen om eens goed te kijken naar je positionering. Ben jij het type ’13 in een dozijn’ of is er een mogelijkheid dat je daadwerkelijk uniek bent in een (naar alle waarschijnlijkheid) verzadigde markt? Door je positionering juist te onderzoeken in combinatie met je concurrentenanalyse zorg jij ervoor dat je toegevoegde waarde hebt naar je doelgroep in vergelijking met je concurrentie. Dit is onderdeel van je Unieke Waarde Propositie op het gebied van Conversie Optimalisatie. 

Veel bedrijven of connecties die ik spreek weten vaak niet wat de organisatie nu echt uniek maakt ten opzichte van de concurrent. Vaak beginnen ze uit te leggen wat ze doen en waar ze voor staan. Maar wat maakt jouw onderneming echt uniek? Dat is vaak lastiger om te zeggen dan om te zeggen waar je goed in bent. Vaak wordt een onderneming opgebouwd vanuit een idee, een idee of een passie wat iemand leuk vind. Maar is de behoefte er? Kun je er mensen in de regio mee helpen? Of zijn er genoeg alternatieven te vinden?

Stel je hebt een onderneming opgezet vanuit je passie en omdat je de branche echt heel erg leuk vind om in te werken. Dan zal je waarschijnlijk niet per sé gekeken hebben hoe jij uniek kan zijn ten opzichte van je concurrentie. Je begint met je winkel of webshop en je gaat met veel energie aan de slag. Je vind het leuk, maar na een tijdje wil je doorgroeien. Waarom blijven de klanten uit? Waarom gaan ze naar de concurrentie in plaats van mij? Een unieke waarde propositie vergelijk of een concurrentenanalyse gaat je dan al veel inzicht opleven hoe jij je kan onderscheiden.

Dus wat nu?!

Ga aan de slag om je concurrenten zowel offline als online in kaart te brengen en ga eens zoeken waarom klanten kiezen voor de concurrent in plaats van jouw product of dienst. Misschien lukt het niet om uniek te worden, omdat het simpelweg niet mogelijk is, maar zorg dan dat je op hetzelfde niveau zit als je concurrent!

Mocht je er niet uitkomen met je concurrentenanalyse? Daag ons uit! Vul het contactformulier in en dan gaan we zowel strategisch als operationeel kijken naar jouw onderneming en komen in een gesprek terug op jouw online unieke waarde propositie.

Meer weten over employer branding of andere online marketing gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan onze blogs en cases!

Meer lezen

Website analyse

Wat is een website analyse?

Lees verder
Omnichannel

Wat is omnichannel?

Lees verder
Videomarkting

Wat is videomarketing en hoe zet je het in?

Lees verder

"*" geeft vereiste velden aan